SVENSK POPULÄRMUSIK

1950-1990

1950-talet

JAZZ OCH SCHLAGER

Svensk populärmusik tog fart på allvar under 1950-talet, då radion blev en allt viktigare kanal för musik, och 1958 började dessutom TV att sändas i Sverige. Under den här perioden var jazz och schlager två populära genrer.


















Alice Babs (1924–2014) blev en av Sveriges första internationella stjärnor.
Hon slog igenom som tonåring med filmen och låten Swing it, magistern! (1940) men hade stor framgång även under 1950-talet. Hon kombinerade jazz och klassisk musik och blev 1958 Sveriges första representant i Eurovision Song Contest med låten Lilla stjärna,
som kom på fjärde plats.


På radion spelades mycket jazz. Musiken var ofta inspirerad av USA, som kom att bli landet alla såg upp till, efter att Europa upplevt den förödande tragedin med andra världskriget. Svenska musiker gjorde amerikanska låtar, eller skrev egna, inspirerade av amerikansk stil. Här ovanför har du Lars Gullins svenska jazzlåt "The Midnight Sun Never Sets", spelade av saxofonisten Arne Domnérus.

INTERNATIONELLT!

Många svenska artister blev under efterkrigstiden stora även i andra europeiska länder, särskilt i Tyskland.


Här hör du den amerikanska låten Lollipop, framförd av svenska Alice Babs, på tyska, för den tyska publiken!

1960-talet

STJÄRNARTISTER OCH EUROVISION


På 1960-talet förändrades mycket. Inte minst tack vare tv! År 1960 hade ungefär var femte svensk (20 %) en tv-apparat, men vid 60-talets slut var det nästan nio av tio! Det blev mer fokus på artisterna och nya musikstilar som tilltalade yngre människor, som rock och pop. Inte bara USA, utan även Storbritannien, blev alltmer populära inspirationskällor.


En känd svensk artist var Barbro Svensson, mer känd under sitt artistnamn Lill-Babs. Hon sjöng mer schlager, och inte så mycket de nyare musikstilarna, och kom att bli en av Sveriges mest folkkära artister.


Hon slog igenom 1959 med låten”Är du kär i mig ännu, Klas-Göran?”och representerade Sverige i Eurovision Song Contest 1961 med låten April, april. Hon gjorde sig känd för sin karismatiska scenpersonlighet och sin breda repertoar.

En annan 60-talskändis var Siw Malmkvist (född 1936) från Landskrona. Hon debuterade på 1950-talet, men fick sitt stora genombrott under 1960-talet. Hon var en mångsidig artist som sjöng på flera språk och hade hits som Tunna skivor och Flickor bak i bilen. Hon representerade Sverige i Eurovision 1960 med låten Alla andra får varann. Här sjunger hon Mamma är lik sin mamma, en känd svensk schlager från 1960-talet.

Dags att börja fundera lite!

1. Var kom den svenska populärmusikens inspiration ifrån på 1950-talet?

Varför tror du att det var så?


2. Vad förändrade musikvärlden mycket på 1960-talet?


3. Varifrån tror du Lill-Babs fick sitt smeknamn?


1970-talet

POPENS GYLLENE ERA

Schlager och visor fortsatte vara populärt på 1970-talet, men en ny musik tog alltmer världen med storm. Med inspiration från främst USA och Storbritannien, där bland andra brittiska Beatles och amerikanska Beach Boys var stora på 1960-talet så fick Sverige på 1970-talet sina egna popstjärnor. Musiken blev också mer och mer elektronisk

Med hits som Jag vill ha en egen måne (1972) och Sol, vind och vatten (1973) blev den unge Ted Gärdestad (1956-1997) en av Sveriges första och största popidoler. Han blandade pop med mer traditionell visa, så kallad vispop men hade också mer moderna poplåtar som exempelvis Satellit som han vann melodifestivalen med 1979. Han hade tävlat 1973 och 1975 också, och vann äntligen 1979. 

Men det absolut största svenska musikfenomenet under 1970-talet är popgruppen ABBA, bestående av Agneta, Björn, Benny och Anni-Frid. Medan vissa andra svenska artister blivit stora i exempelvis Tyskland, så blir ABBA ett riktigt världsfenomen, efter sitt internationella genombrott i Eurovision Song Contest 1974 med låten Waterloo. De toppar listorna i land efter land, och blir särskilt stora i Australien och Storbritannien, men har även många listettor i USA. Låtar som Dancing Queen, Mamma Mia och Take a Chance on Me. Deras unika och melodiska popsound gjorde dem till en av världens mest framgångsrika grupper någonsin!

Men även visor och schlager levde kvar på den svenska musikscenen. En artist som fick sitt genombrott kring 1970 var Lasse Berghagen (1945-2023). Hans första stora hit var sången Teddybjörnen Fredriksson om en mans minnen av sin gamla nalle. Under 1960-talet var han gift några år med Lill-Babs, men de skilde sig efter bara några år, vilket tidningarna skrev mycket om. Senare i livet kom Lasse Berghagen att bli mycket folkkär som programledare 1994-2003 för Allsång på Skansen.

Dags att börja fundera lite!

1. Utifrån vad vi läste om 1960-talet, varför tror du att Lasse Berghagens och Lill-Babs relation fick så mycket uppmärksamhet?


2. Hur skilde sig ABBAS framgångar internationellt mot tidigare svenska artister med en internationell karriär?


3. Ted Gärdestad blev en riktig tonårsidol av ett slag som inte fanns på till exempel 1950-talet. Vad tror du var annorlunda nu mot tidigare, som gjorde att det blev så?


1980-talet

BREDARE OCH STÖRRE

Under 1980-talet kom flera nya genrer in i bilden. Svensk populärmusik influerades av såväl syntpop som hårdrock. Bland ungdomar var man ofta delade i två läger - antingen var man syntare eller så var man hårdrockare. Men även schlagergenren fortsatte vara populär, men var nu mer influerad av genrer som pop och disco.



Hela musikscenen blev alltmer internationell. Fler svenska artister efter ABBA blev stora internationellt, men i Sverige lyssnade man alltmer på utländska artister. På 1950- och 1960-talen hade man ofta gjort översättningar av engelska låtar till svenska, precis som när Alice Babs sjöng amerikanska Lollipop på tyska. Men nu lyssnade man mer och mer på originalartisterna, som ju oftast sjöng på engelska.


En stor artist var duon Roxette, som bestod av av Per Gessle från Halmstad och Marie Fredriksson från Östra Ljungby. De slog igenom i slutet av 1980-talet, och ville bli stora internationellt, men lyckades inte riktigt. I slutet av 1988 gav de ut albumet Look Sharp! som blev jättestort i Sverige, men i USA, som alla ville slå i ville inte skivbolaget EMI ge ut skivan.


En 21-årig amerikan som hette Dean Cushman var utbytestermin i Borås en termin, och köpte Roxettes skiva Look sharp! på rea. Han tyckte den var riktigt bra, och när han kom hem till Minnesota i norra USA tog han efter ett tag med sig skivan till radiostationen i sin hemstad. Det gick flera veckor och han hörde aldrig låten på radio, så han var rädd att bli av med sin favoritskiva, så han gick en dag till radiostationen och ville ha tillbaka den.


När radiochefen fick höra att Dean stod i receptionen och ville ha tillbaka skivan fick han dåligt samvete och började direkt lyssna på den, spelade låten The look och upptäckte att den var jättebra! Han fick behålla skivan och började spela den i radio och alla älskade den. Andra radiostationer hörde av sig och ville ha en kopia på låten i slutet av mars 1989 toppade den Billboardlistan i USA. Skivbolaget EMI, som innan tackat nej till Roxette, skyndade sig att blixtsnabbt ge ut skivan strax därefter. Snart låg den i tio-i-topp-listor i 19 länder samtidigt. Och Roxette blev stora stjärnor över hela världen..

En annan enorm framgång på 1980-talet var gruppen Europe med sin storhit The final countdown. En hårdrockslåt som innehöll synt, särskilt i det medryckande introt. Ett sound väldigt typiskt för 1980-talet. En låt som i princip alla har hört, och som fortfarande är stor vid exempelvis stora idrottsevenemang.

1983 slog den då 16-åriga Carola igenom, när hon vann Melodifestivalen med låten Främling. Hon spelade in ett studioalbum samma år och två album året efter. Låtar som

Tommy tycker om mig och På egna ben spelades för fullt under början av 1980-talet. År 2023 firade Carola 40 år som artist och hon sjunger fortfarande i TV, på konserter och evenemang. Hon är en av Sveriges mest folkkära artister och känd för att aldrig sjunga en ton fel, alltid sätta varje danssteg, och alltid veta exakt vilken kamera hon skall titta i. Hon har gjort samarbeten med internationellt stora artister, men mest haft en karriär inom Sveriges gränser.

Dags att börja fundera lite!

1. Varför tror du att svenska artister började sjunga mer på engelska på 1970- och 1980-talen? Försök komma på åtminstone två anledningar.


2. Vad var skillnaden mellan ABBA:s internationella genombrott på 1970-talet och Roxettes på 1980-talet? Varför tror du att det var svårare för Roxette att bli stora i USA?


3. Lyssna på en låt från 1960-talet och en från 1980-talet.

Vilka likheter och skillnader hittar du? (Skriv vilka låtar du valde)


4. Varför tror du att folk blev mer delade i sin musiksmak på 1980-talet, alltså att inte alla längre lyssnade på samma typ av musik?


5. Vilken av alla låtarna ovan tycker du är den bästa - och varför?