đŒ
Musikhistoria
Vi skall inte gÄ sÄ lÄngt tillbaka som grottmÀnniskorna. Inte heller skall vi hÄlla pÄ med hela vÀrlden.
Vi skall hÄlla oss till Europa - och vi skall börja pÄ medeltiden. Och lÀra oss begreppet monofoni.
Medeltiden, vad gÀller musiken, varar ungefÀr Är 500-1400. Det Àr en ganska lÄng period, dÀr det hinner hÀnda vÀldigt mycket. BÄde i musiken och i vÀrlden i övrigt. Bland annat utvecklas musiken frÄn monofoni till polyfoni.
HÀr ovanför kan du höra en av o-antifonerna, som man sjunger i kyrkan i advent. Det Àr mÄnga som sjunger samtidigt, men det finns bara en enda ton Ät gÄngen i musiken.
Monofoni Àr nÀr musiken bara har en enda ton samtidigt. Det kan vara mÄnga som sjunger, men alla sjunger exakt likadant hela tiden. SÄ hade det mesta av musiken varit före medeltiden, och sÄ kom det att bli under nÀstan hela medeltiden.
Hur det gick till nÀr musiken uppfanns vet vi inte. Man kan ju fundera pÄ vad som fick mÀnniskor att börja göra ljud och börja sjunga. I filmen Caveman har man hittat pÄ en förklaring!
PÄ 1100-talet hÀnde jÀttemycket saker. Det byggdes massvis med stora kyrkor och slott, det skrevs massa böcker om vetenskap, teologi, historia, medicin - och musik.
Som du mÀrker fanns den mesta musiken, Ätminstone den vi fortfarande vet om, i kyrkan. Man sjöng hela gudstjÀnsten och alla böner. DÀrför var det ocksÄ viktigt med monofoni - det var viktigt att man skulle höra orden. Orden var det viktiga.
HILDEGARD
AV BINGEN
(1098-1179)
Född: 1098 i Bermersheim vor der Höhe, Tyskland
Död: 17 september 1179 i Bingen am Rhein, Tyskland
Period/stil: MEDELTID
KĂ€nda verk: Ordo Virtutum
En av dem som skrev allra mest böcker pÄ 1100-talet, om mÄnga olika Àmnen, var Hildegard. Hon var nunna i ett kloster i tyska Bingen och man lÀste hennes böcker över hela Europa. Hon skrev ocksÄ vÀldigt mycket musik. Hon skrev egna kristna texter och skrev vackra melodier till dem. Hennes musik började snart sjungas i kyrkor runt om i Europa.
HÀr kan du lyssna pÄ musik av Hildegard:
"Utan musik skulle livet vara ett misstag"
- Friedrich Nietzsche