Har du körkort? Nej, såklart inte. Det får man inte ta förrän man är 18 - men vet du vad som krävs för att få ett körkort? Man måste kunna två saker! Man måste kunna visa att man kan köra bil (det som kallas uppkörning) och så måste man kunna teori.
Vad är teori? Visst kan man starta och köra bilen, svänga och bromsa, utan att ha läst någon teori, men man kan inte köra i trafiken med andra bilar. I körkortsteorin lär man sig hur man skall köra tillsammans med andra - till exempel vem som skall svänga först vid en korsning. Man lär sig också andra regler, att läsa skyltar och mycket mer.
Att lära sig spela musik fungerar ungefär likadant! Man kanske kan lära sig hur man skall sätta fingrarna på en ukulele eller ett piano, men man måste också lära sig regler, läsa noter och/eller ackord, lära sig om takt och mycket mer, för att kunna spela bra ihop med andra.
Att veta hur ackord byggs upp, hur noter skrivs, hur takt fungerar, hur en låt är uppbyggd och mycket mer gör dig mycket bättre även i praktiken. Och särskilt när man skall spela flera ihop.
Vi kommer nu att jobba några veckor med de här begreppen:
TON
NOT
NOTSYSTEM
TONHÖJD
NOTVÄRDE
FÖRTECKEN
STAMTONER
TAKT
KLAV
TAKTART
Nu får vi ta och se vad allt betyder - och hur man kan använda det!
Musik är något man i första hand hör. Men musiken kan också kännas i kroppen. Det finns människor som är nästan eller helt döva, men ändå jobbar som musiker. Det går att känna toner, såväl som att höra dem.
En ton är ett ljud. Ett ljud som går att höra av människor. Det är svängningar i luften som skapas av ett instrument, eller av våra röster. Varje sekund sker många svängningar i tonen. Den vanligaste tonen, som man stämmer instrument efter, är ett “ettstruket A”. Den svänger 440 gånger på en sekund. Det brukar man kalla för 440 hertz.
Ju fler svängningar per sekund, desto ljusare ton. Ju färre svängningar per sekund, desto mörkare ton. Ljusa toner låter “pipigt”, och mörka toner låter lite “bullrigt”. Hur hög eller låg, det vill säga ljus eller mörk, en ton är kallas för tonhöjd.
Tonerna kan vi inte se. Precis som att vi inte kan se orden vi säger till varandra. Vi kan däremot skriva ned orden vi säger, eftersom vi har bokstäver - ett alfabet. Vi kan också skriva ned musik, varenda ton. Det alfabet vi använder för att skriva ned musik med kallas noter.
En not har formen av en oval. Som ett ägg som ligger ned. Inte en cirkel, utan lite mer avlång. Oftast har noten också ett skaft, en pinne som sticker upp från ovalen. Ovanpå skaftet kan det också sitta en flagga, eller flera flaggor.
Ovalen kan vara tom, så att den ser ut som en munk, med hål i mitten. Eller så kan ovalen vara ifylld, så att den är helt svart. Man kan enkelt säga att ju mer svart det är på noterna, destor kortare skall man spela dem.
Som du precis läste, ju mer svart det är på noten, desto kortare spelar man den. Det här kallas för notvärde, alltså hur lång eller kort en ton är. Här kan du se de fyra vanligaste sorternas noter (fast det finns fler!).
I en vanlig låt räknar man till fyra. 1-2-3-4. En helnot håller man ut under hela den tiden man räknar till 4, det man kallar en hel takt. En halvnot är en halv takt lång. I en takt får det alltså plats två halvnoter, och man räknar till två på varje halvnot.
Notvärdena anger alltså hur lång en ton är. Men tonhöjden då? Den kan man ju inte se genom att bara titta på hur lång en not är. Hur vet man om det är en hög eller låg ton. För det måste man sätta in noten i ett notsystem.
Ett notsystem har fem streck och fyra mellanrum. På bilden ser du också en G-klav, men klaver kommer vi att prata mer om senare. Beroende på i vilket streck, eller i vilket mellanrum, en not sitter, så vet man vilken not det är man skall spela. Ju högre upp på notsystemet, desto högre ton. Ju lägre ned på notsystemet, desto lägre ton.
Kan du hålla takten? Oftast handlar det om att hålla samma tempo som de andra. Men vad är en takt? I en vanlig låt räknar man till fyra. 1-2-3-4. När räknat till fyra så börjar man om på ett igen. Då har man räknat en hel takt.
Men i alla låtar räknar man inte till fyra. I många räknar man också till tre. Till exempel i vals, som går i tretakt, eller ¾-trakt, som det egentligen heter. Siffrorna i början av en låt anger hur man skall räkna. Den översta siffran är hur mycket man räknar till i varje takt, den nedre siffran är vilket notvärde de slagen man räknar har.
Den nedre siffran är alltid ett av de fasta notvärdena, t ex helnot eller åttondelsnot. Hur man skall räkna kallas för taktart.
"Utan musik skulle livet vara ett misstag"
- Friedrich Nietzsche