Det finns tusentals olika musikstilar! Du kan lyssna på musik hela livet och ändå hela tiden upptäcka nya sätt att spela och sjunga på, nya instrument och nya rytmer och klanger. I vår del av världen brukar vi generellt dela in musiken i tre stora huvudfamiljer.
Inom dessa familjer kan musiken låta extremt olika, så olika att man kanske frågar sig hur de olika stilarna ens kan vara släkt med varandra. Samtidigt har också alla de tre huvudfamiljerna på olika vis påverkat varandra. De kommande veckorna ska vi fokusera på en av familjerna, men först ska vi säga något kort om vilka dessa tre familjer är.
De flesta låtar du hör på TV, radio, YouTube och Tikok i dag är afro. Ibland talar man om populärmusik, sådan musik som är populär och som de flesta lyssnar på och som är lätt att lyssna på. Den absolut största delen av populärmusiken ingår i det vi kallar afro eller afroamerikansk musik.
Klassisk musik kallas också konstmusik. Det handlar om symfonier, sonater, operor, konserter, oratorier och mycket mer. Klassisk musik behöver inte vara gammal, fortfarande komponeras klassisk musik, inte minst för filmer. Klassisk musik har du lärt dig om i årskurs 8.
Folkmusik finns över hela världen, och skiljer sig mycket från plats till plats. Det är musik som inte skrivits av kända kompositörer, för att framfröas på konserter. Ofta har man haft den till fest och dans, eller att sjunga medan man jobbar. I Sverige har vanliga instrument i den svenska folkmusiken bland annat varit fiol och nyckelharpa.
Det vi skall fokusera på är den afroamerikanska musiken.
I väldigt många av världens kulturen har det funnits slaveri. Den afrikanska slavhandeln var utbredd, och redan på 700-talet började arabiska slavhandlare att köpa afrikanska slavar, och ta dem till Mellanöstern.
När européerna började kolonisera Amerika på 1500-talet, så seglade dessa till Västafrika och köpte afrikanska slavar som kunde arbeta på de stora amerikanska plantagerna.
Det är svårt att tänka sig att man hade en så fruktansvärd syn på människor, men på detta sätt kom den västafrikanska musiken att forma den nya, framväxande amerikanska musiken: den afroamerikanska musiken.
Precis som vi delade in musiken i tre huvudfamiljer, så brukar man också dela in den tidiga afroamerikanska musiken i tre grupper.
Dels den religiösa musiken/kyrkomusiken, där man sjöng om sin kristna tro och hur man hoppades på ett bättre liv efter döden. Här kom exempelvis modern gospel att växa fram, och dessutom påverka flera andra genrer som inte hade med kyrkomusiken att göra.
De klagovisor man sjungit när man arbetat på plantagerna, om hur tufft livet var, utvecklades vidare efter att slaveriet avskaffats. Många sökte sig till städerna för att få jobb, och började spela instrument, särskilt gitarr. Den första stora musikstilen som utvecklas där är bluesen.
På slutet av 1800-talet och början av 1900-talet var det vanligt med blåsorkestrar, bland annat inom militären. Det gjorde att det fanns mycket blåsinstrument, och många afroamerikaner började spela dessa och utveckla ny musik, ofta musik att dansa till. Man kom att kalla denna stil för jazz.
Under slutet av 1800-talet uppfann man tekniker för att kunna spela in och spela upp ljud, grammofonskivan kom att bli den vanligaste. En rund skiva med spår inristade, som återgav musik när den snurrade mot en nål. Grammofonskivorna var gjorde i olika material, till exempel gummi och plast.
Från och med 1920-talet utvecklas grammofonskivan till en standard, den så kallade 78-varvaren. Denna hade sitt namn av att den snurrade 78 varv på skivspelaren under en minut. I Sverige kallades sådana skivor också för "stenkaka". Här kan du se och höra hur sådana skivor fungerade, när man spelade musik på dem.
Under 1930-talet går musikindustrin från att vara många små skivbolag som ger ut musik, till att bli bara några få stora bolag. Det gör också att konkurrensen blir hårdare, och i stället för jättemånga olika artister så blir det några få som blir riktigt stora och som alla lyssnar på. Så vi skall titta på några sådana artister och deras musikstilar, från 1940-talet och framåt.
"Utan musik skulle livet vara ett misstag"
- Friedrich Nietzsche